Hoeveel Nederlanders maken gebruik van smartwatches of andere wearables tijdens het sporten of bewegen?

4.1 miljoen Nederlanders (van de leeftijd 16 of hoger) maken gebruik van een smartwatch of andere wearable tijdens het sporten of bewegen. In deze hedendaagse maatschappij, waarbij digitalisering een centrale rol vormt in onze samenleving, kan je niet meer om het gebruik van smartwatches en andere wearables heen. Onder de fanatieke sporters ligt het gebruik van elektronische hulpmiddelen nog vele malen hoger dan onder de sporters die niet vaak sporten. Onder de fanatiekelingen ligt het gebruik van smartwatches en andere wearables erg hoog: ruim de helft maakt gebruik van apps, activity trackers of smartwatches tijdens het sporten en bewegen. De sporters die voornamelijk fietsen (66%) en hardlopen (63%) houden het liefst hun inspanningen bij door gebruik te maken van sporthorloges en andere wearables. Tevens lijken hoogopgeleiden ruim 2 keer zoveel gebruik te maken van een smartwatch of andere wearable dan laagopgeleiden.

De fanatieke duursporter en gebruik van smartwatches of andere wearables tijdens het sporten of bewegen

Tot een decennia geleden trainde de fanatieke duursporter nog met een klamme borstband om die de hartslag vrij onnauwkeurig registreerde. De technologie heeft in de tussentijd een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het mogelijk is om gegevens van jezelf in kaart te brengen en hiervan te leren. Er is zelfs een beweging – quantified self – dat zich bezighoudt met het fenomeen dat de mens in toenemende mate technologie integreert in zijn leven en hiervan leert. Steeds meer mensen doen aan selftracking; ze houden bij hoeveel ze sporten en bewegen, hoe laat ze gaan slapen, wat hun hartslag is, hoeveel calorieën ze hebben verbrand. Omdat het leuk is, maar ook omdat ze op basis van die informatie betere beslissingen kunnen maken en meer inzicht hebben in hun gezondheid en levensstijl.

Gebruik smartwatches, fitness trackers, sporthorloges tijdens of na het sporten

Smartwatch is een extreem slim horloge

Smartwatch is een extreem intelligent horloge Een smartwatch is een slim horloge dat in verbinding staat met je smartphone. Grofweg kunnen ze een aantal dingen –naast de tijd weergeven : informatie ontvangen van een smartphone, zoals Whatsapp, Twitter of mail én sportprestaties meten via een stappenteller of hartslagmeter. Met de technologische ontwikkelingen en voordelen van een smartwatch in het achterhoofd lijken smartwatches straks niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zo hoef je je telefoon niet meer uit je zak of tas te pakken om te kijken wie je een berichtje stuurt. Dankzij sensoren op de huid kun je allerlei gezondheidswaarden meten, zoals je beweging en je hartslag. Er zijn zelfs al praktische mogelijkheden om online te betalen met je horloge, je auto te starten of om de lichten thuis aan-en uit te doen met je smartwatch. Het nadeel is dat de meeste smartwatches vrij duur zijn, rond de 200 euro. De activity trackers zijn ook vrij duur, maar zijn een iets goedkoper alternatief. Onze organisatie – goedkopesmartwatchkopen.nl – bied u een unieke kans om mee te gaan in de quantified self beweging die miljoenen Nederlanders al volgen, voor een veel lager tarief dan de welbekende dure merken.

Bronnen onderzoek smartwatches en andere wearables tijdens het sporten en bewegen

Quantified Self
Mulier Instituut

Share this post