Goedkope waterdichte smartwatch kopen

Dus je bent op zoek naar een nieuwe smartwatch, je bent aan het vergelijken en denkt, “ik wil graag een waterdichte smartwatch”. Waarschijnlijk is de eerstvolgende vraag die bij je voorbij komt: “zijn er waterdichte smartwatches”? Jazeker, die zijn er, echter zijn er wel een paar mitsen en maren welke we hieronder op een rijtje hebben gezet waar je rekening mee moet houden als je een (slim) waterdicht horloge wilt kopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterdichte smartwatch?

 1. Wat voor polsbandje heeft de smartwatch?
 2. Hoe wordt de smartwatch opgeladen? (Welke connector heeft de smartwatch?).
 3. Welke IPxx certificering heeft de smartwatch? (hieronder meer daarover).

1. Waterdichte smartwatches en polsbandjes.

Wellicht is de relatie tussen het polsbandje en de waterdichtheid van een smartwatch niet gelijk duidelijk, maar eigenlijk is het heel logisch om hier als eerste rekening mee te houden bij het aanschaffen van een waterdichte smartwatch. Je wilt namelijk voorkomen dat als het klokje van je smartwatch waterbestendig is, je horloge toch lelijk wordt of zelfs kapot gaat als je smartwatch in aanraking komt met water.

Met name leren / lederen smartwatchbandjes kunnen slecht tegen vocht. Niet alleen water maar ook transpiratie is een potentieel probleem. Ben je dus van plan jouw waterdichte smartwatch ook te gebruiken tijdens het sporten, raden we af om een lederen smartwatchbandje te dragen als je snel transpireert. Het is geen probleem om een leren bandje bij normaal gebruik (licht tot geen transpiratie) om te hebben tijdens het sporten. Vanzelfsprekend raden we ook houten (ja die zijn er echt!) smartwatchbandjes af om te dragen in de buurt van vocht.

Bij materialen die wel geschikt zijn voor de bandjes van waterdichte smartwatches zijn er nog wel wat haken en ogen. Vooral met lichte kleuren (wit, licht groen, etc.) heb je kans dat door transpiratie of vocht de bandjes zullen verkleuren naar een zachte gele kleur.

Om het makkelijk te maken nog even de meest en minst geschikte materialen voor waterdichte smartwatch bandjes op een rij:

Materialen wel geschikt voor waterdichte smartwatches bandjes:

 • Nylon (meest geschikt)
 • Siliconen
 • Rubber
 • Titanium
 • Metaal (roestvrij)

Materialen minder geschikt voor waterdichte smartwatches bandjes:

 • Leer
 • Hout

2. Waterdichte smartwatch opladen.

Een van de zwakke plekken voor waterdichte smartwatches, is net zoals bij waterdichte smartphones, de oplaadpoort. Samengevat zijn er 3 soorten oplaadtechnieken voor waterdichte smartwatches (en niet waterdichte smartwatches):

 • Micro USB poort
 • Contactpunten met cradle (houder)
 • Draadloos met Qi

Wellicht niet verrassend is het opladen via een micro USB aansluiting niet de meest ideale situatie voor een waterdichte smartwatch. Maar niet gevreesd, dit betekent niet dat een smartwatch die gebruik maakt van deze technologie niet waterdicht kan zijn. De laatste generaties smartphones met een waterdichte specificatie hebben vaak ook een open oplaadpoort en vaak ook een 3.5mm muziekaansluiting.

Ondanks dat er waterdichte smartwatches op de markt te vinden zijn met een micro USB poort, eventueel met rubberen klepje / afsluiting, raden we af om dit soort type horloges te gebruiken op momenten dat je echt waterdichtheid nodig hebt.

Smartwatches welke Qi ondersteunen of door middel van contactpunten worden opgeladen zijn over het algemeen makkelijker “waterproof” te maken. Zo’n waterproof smartwatch moet je echter niet direct opladen nadat de smartwatch nat is geworden omdat er dan alsnog kortsluiting kan optreden, specifiek voor horloges met contactpunten.

3. Wat betekenen de IPxx cijfers bij smartwatches?

Vaak zie je bij smartwatches een IPxx certificering staan, waarbij de x voor een cijfer staat. In het kort betekent het de beschermingsfactor voor stof en water van een smartwatch. Het eerste cijfer staat voor stof (1 t/m 6), het tweede voor water (1 t/m 9), waarbij een hoger cijfer een hogere bescherming representeert.

Zo goed als alle smartwatches (en smartphones) zijn stofdicht en hebben een IP rating van minimaal 5 op een schaal van 6. Je zult op die producten dus bijna altijd IP5x of IP6x zien. Om jouw keuze goed te kunnen maken voor een waterdichte smartwatch is het vooral belangrijk naar het tweede cijfer te kijken. Echter zul je veelal alleen maar informatie in tabellen vinden zoals op wikipedia, maar om het echt praktisch te maken hieronder een voorbeeld van de verschillende ratings met praktische situaties:

Wij raden aan voor een waterproof smartwatch dat je minimaal voor een rating van IP54 gaat.

Situatie Rating
Bestand tegen spetters tijdens het handen wassen IPx4 en hoger
Tijdens motregen buiten lopen IPx4 en hoger
Tijdens lichte regenbui buiten lopen IPx5 en hoger
Tijdens normale regenbui buiten lopen IPx5 en hoger
Tijdens het handenwassen (per ongeluk) even onder de kraan IPx5 en hoger
Glas water over je smartwatch laten vallen IPx5 en hoger
Tijdens zware regenbui buiten lopen IPx6 en hoger
Kort onder water houden (bijvoorbeeld tijdens afwassen*) IPx6 en hoger
In de WC laten vallen* IPx7 en hoger
Een minuut of langer onder water houden IPx7 en hoger
Waterdicht in de situaties die de fabrikant heeft omschreven IPx8
In de jungle op vakantie dragen (hoge luchtvochtigheid) IPx9

*Let op, zeep en andere middelen in het water hebben impact op de waterdichtheid en de IP certificering biedt hier geen garantie op. Denk hierbij ook aan zeewater of zwembadwater met chloor. Ook de temperatuur van het water  is belangrijk (15 tot 30 graden celcius is de range waarin vaak getest wordt).

Zwemmen met een smartwatch raden we eigenlijk nooit aan, ongeacht de certificering, behalve als dit expliciet bij het product is benoemd.

Momenteel hebben wij op goedkopesmartwatchkopen.nl de volgende waterproof smartwatch modellen in het assortiment tussen IP54 en IP67:

Model Bandje Rating
Ourtime X01S waterproof Smartwatch Leer IP67
Xiaomi Mi Band 2 Activity Tracker Siliconen IP67
Zeblaze Blitz 3G Smartwatch Siliconen IP67
Lemfo Lem 5 Smartwatch Leer IP55
F50 Activity Tracker Siliconen IP54
Finow X5 PLUS Smartwatch Leer IP54
ID107 Activity Tracker Siliconen IP54
K88H Smartwatch Leer of Metaal IP54
KingWear KW18 Smartwatch Siliconen IP54
No.1 D5 Smartwatch Leer IP54

Tips na het kopen van een waterdichte smartwatch

Als je met de informatie hierboven, en uiteraard jouw eigen smaak, een gaaf waterdicht slim horloge hebt uitgekozen, wil je natuurlijk testen hoe waterproof jouw smartwatch is. Nog een paar kleine tips:

 • Fysieke knoppen vergroten de kans op lekkages. Druk nooit op de knoppen onder water!
 • Touchscreens werken over het algemeen niet onder water.
 • Als je in de buurt van water komt, en je waterdichte smartwatch heeft een klepje, doe deze dan dicht.
 • Ga niet zwemmen met je smartwatch, ongeacht de IP rating, behalve als dit expliciet bij het product beschreven is.
 • Stel je horloge niet onnodig bloot aan water, zo gaat jouw waterdichte smartwatch het langste mee.
 • Is je waterproof smartwatch toch in het water gevallen of in een situatie terecht gekomen die zwaarder is dan de IP rating, doe dan dit: dep voorzichtig (niet te hard) met keukenpapier het water van het horloge en laat het horloge drogen (niet boven de verwarming!). Je smartwatch in rijst leggen gaat je waterdichte smartwatch ook niet redden. 🙂

Hulp nodig bij het kiezen van een waterproof smartwatch?

We kunnen ons voorstellen dat je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebt voordat je een waterdichte smartwatch aanschaft. We helpen je graag op weg, dus voel je vrij om ons een berichtje te sturen via het contactformulier met als onderwerp “Advies waterdichte smartwatch”.

Share this post