Wat is een smartwatch?

Wat is een smartwatch en wat kun je ermee

Smartwatches zijn een relatief nieuwe ontwikkeling. Ze zijn zowel een aanvulling als een uitbreiding van de smartphone. Smartwatches worden ook wel “wearables” genoemd. Deze wijze horloges worden nog niet op grote schaal gebruikt. Daarom is het voor veel mensen onzeker wat hun doel is en hoe ze werken. In dit dossier geven we antwoord op veel vragen over hen.

Wat is een smartwatch?

Direct gelijkgesteld, ‘smartwatch’ suggereert slim horloge, een naam die werkelijkheid wordt. Zeker, een smartwatch is een horloge met een geheugen, (vaak) een touchscreen en een besturingssysteem. Omdat het horloge is uitgerust met deze technologie, kan het je meer vertellen dan alleen de tijd. Door uw smartwatch te combineren met uw smartphone, zullen de twee op elkaar reageren. Hierdoor wordt een smartwatch meestal een verlengstuk van uw telefoon. Het horloge laat je bijvoorbeeld zien wat er op de kalender staat of wat voor weer het wordt. Smartwatches tonen ook inkomende berichten en waarschuwen je als je gebeld wordt. Sommige smartwatches kunnen zelfs oproepen beantwoorden zonder dat u uw telefoon hoeft te gebruiken. Een smartwatch helpt je ook gezonder te leven, omdat het verschillende statistieken met betrekking tot je gezondheid kan bijhouden.

Hoe werkt een smartwatch?

Zorg ervoor dat uw mobiele telefoon voldoet aan de eisen van de smartwatch. Meestal wordt gesuggereerd dat een smartwatch werkt met een smartapparaat van een bepaalde versie van een besturingssysteem. Er zijn ook smartwatches die volledig zelfstandig werken en geen telefoon meer nodig hebben.

Verschillende ontwerpen

Net als bij verschillende smartphones, zijn er grote verschillen tussen smartwatches. Er zijn smartwatches met een vierkant scherm en andere hebben een rond scherm met een traditionele uitstraling. Veel smartwatches hebben eigenlijk een behuizing van plastic of metaal.

Niet alleen aan de buitenkant zijn verschillen te zien, ook aan de binnenkant verschillen smartwatches van elkaar. Sommige smartwatches hebben een roterende bezel die gemakkelijk te integreren is met de functies van het horloge.

Verwisselbare bandjes

Talrijke fabrikanten zorgen ervoor dat de bandjes van het horloge snel verwisselbaar zijn. Hierdoor kunt u het uiterlijk van uw smartwatch gemakkelijk afstemmen op uw eigen voorkeuren. De bandjes zijn ook verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals plastic of leer. Sommige makers maken hun eigen bandjes voor de smartwatches, zodat ze nog beter bij het horloge passen. Bij andere horloges heb je de mogelijkheid om standaard horlogebandjes te gebruiken. Er zijn ook smartwatches waarvoor high-end bandjes beschikbaar zijn, die speciaal ontworpen zijn door een alom bekend modemerk. Je hebt een extra brede optie!

Besturingssystemen voor smartwatches

Net zoals er verschillende merknamen van smartwatches zijn, zijn er ook verschillende besturingssystemen. De meest voorkomende besturingssystemen voor smartwatches zijn: Android Wear, Tizen en Apple Watch OS.

Android Gebruik

Android Wear is een besturingssysteem dat is opgezet door Google. Google heeft eigenlijk ook Android ontwikkeld voor mobiele telefoons, dus de twee sloten goed op elkaar aan. Android Wear wordt bestuurd door aanraking, stem en knoppen. Met Android Use is het verkrijgen van informatie en het reageren op berichten zeer snel en ongelooflijk eenvoudig. Daarnaast richt Android Wear zich over het algemeen op fysieke fitheid. Daardoor is er veel hulp voor functies als het tellen van acties en het bepalen van snelheid en hartslag. Android Use kan niet alleen gebruikt worden met Android telefoons, maar ook met smart devices die draaien op iOS!

Apple watchOS

WatchOS is het besturingssysteem voor de Apple Watch. Dit systeem zorgt ervoor dat de Apple Watch moeiteloos samenwerkt met de iPhone. Apple watchOS lijkt erg op IOS, het besturingssysteem waar de iPhone en iPad op draaien. Toch zijn er ook verschillen. Apple watchOS heeft specifieke functies, zoals een klok met verschillende gezichten en een Activiteit-app die al je bewegingen bijhoudt. De Apple Watch werkt gewoon in combinatie met de iPhone.

Pebble OS

Bijzonder aan smartwatchmaker Pebble is dat de producent de horloges heeft gefinancierd via crowdfunding. Pebble rust zijn horloges uit met het zelfontwikkelde Pebble OS. Dit suggereert dat de combinatie van de software applicatie met je smartwatch volledig geoptimaliseerd is.

Fitness armbanden

Een fitnessarmband (ook wel smartband genoemd) is vooral bedoeld om sportresultaten en gezondheid bij te houden. Smartbands zijn voor deze factor niet zo grondig als smartwatches. Fitnessarmbanden worden vooral gebruikt door fanatieke professionele sporters. Ze stellen je in staat om allerlei belangrijke info bij te houden. Het aantal gelopen acties, je snelheid, je hartslag, de afgelegde afstand en het aantal opgenomen calorieën. Met veel smartbands kun je nu ook je slaap bijhouden. Een goede nachtrust is net zo belangrijk als voldoende beweging. De smartband is ook een goede assistent als het bijvoorbeeld door ziekte slim is om je eigen waardes in de gaten te houden.

Hoe werkt een fitnessarmband met mijn telefoon?

Een fitnessarmband wordt via Bluetooth aan uw mobiele telefoon gekoppeld. Fysieke fitness armbanden werken meestal via een applicatie, waarbij je op je smart device de informatie ziet die de armband daadwerkelijk heeft bijgehouden. Nogmaals, zorg ervoor dat je onderzoekt of de fitness armband geschikt is met je smart device

Verschillende modellen

Er zijn ook verschillende uitvoeringen van fysieke fitness armbanden. Net als smartwatches, fitness armbanden zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar in verschillende materialen. Sommige armbanden hebben ook een GPS tracker om je looppad bij te houden.

Stappenteller

We kennen allemaal het principe van een stappenteller: als je loopt, bepaalt de teller onmiddellijk hoeveel acties je maakt. Zo heb je een eenvoudige indicator van hoeveel je beweegt. In vrijwel alle fitnessarmbanden is deze functie terug te vinden.

Hartslagscherm

Het bepalen van je hartslag is een uitstekende manier om te zien hoe extreem je je inspant. Veel fitnessarmbanden bieden de mogelijkheid om je hartslag bij te houden. De manier waarop dat gebeurt, verschilt van merk tot merk. Veel merken maken gebruik van optische sensoren, die je aderen blootleggen om je hartslag te bepalen. Een andere optie is om gebruik te maken van een vorm van vaste elektrische stroom.

GPS

Het is prettig als je van tevoren een pad kunt uitzetten als je een lange wandeling gaat maken. Het is ook goed om later te kunnen zien waar je nu echt langs bent gekomen op je pad. Veel fitnessarmbanden hebben hiervoor een GPS. Satellieten houden je positie bij zodat je niet alleen weet hoe ver je gelopen hebt maar ook precies waar.

Slaap tracker

Fitnessarmbanden met slaaptrackers worden niet alleen gebruikt tijdens het sporten, maar ook wanneer je rust. Het is niet alleen van cruciaal belang om veel te slapen, maar ook om goed te slapen. Slaaptrackers houden bij hoeveel u beweegt in uw slaap en koppelen dit aan de kwaliteit van uw dutje.

Verbrande calorieën

Als je echt enthousiast bent over je gezondheid, dan begrijp je waarschijnlijk wel wat het is om calorieën te tellen. Sommige fitnessarmbanden vullen dit ideaal aan en laten je ook zien hoeveel je er verbrandt.

Verwisselbare bandjes

Net als bij smartwatches zijn de bandjes van sommige armbanden eenvoudig te verwisselen. Op die manier kun je je smartwatch snel aanpassen aan je outfit. Je smartwatch past altijd perfect, voor ideaal gemak tijdens het trainen. Een smartwatch helpt u ook gezonder te leven, omdat het verschillende statistieken met betrekking tot uw gezondheid kan bijhouden.

Er zijn ook smartwatches die volledig onafhankelijk werken en geen telefoon meer nodig hebben. Net zoals er verschillende merknamen van smartwatches zijn, zijn er ook verschillende besturingssystemen. Net als smartwatches zijn ook fitnessarmbanden verkrijgbaar in verschillende materialen.

Meer
artikelen