Voorkomen dat je een boete krijgt voor rijden met een smartwatch

Boete voor rijden met een smartwatch

Een smartwatch om de tijd in de gaten te houden? Nee, die functie is niet essentieel voor het slimme horloge. Een smartwatch om je slimme apparaat te bedienen is wel essentieel. Handig, maar je kunt een flinke boete krijgen als je het horloge om je pols houdt als je het stuur ondersteunt.

De smartwatch. Voor degenen onder u die niet begrijpen waar we het over hebben: het is het meest intelligente horloge op dit moment. Schenk jezelf een smartwatch in als je er een beetje bij wilt horen. Vanwege het feit dat het een leuk speeltje is of omdat het als ongelooflijk nuttig wordt beschouwd, gewoon. Een smartwatch is draadloos verbonden met je telefoon en tablet en waarschuwt je direct als er een oproep, nieuw bericht of een update is. Die functie is precies wat in strijd is met de verkeerswetgeving.

Niet om de pols vast te houden of te verdragen

Techblogsite Alwayswith, die vragen stelde aan het ministerie van Voorzieningen en Milieu, meldt dat de smartwatch valt onder artikel 61a van de Wegenverkeerswet. Daarin staat dat de bestuurder van een auto geen mobiele telefoon mag vasthouden. De term “vasthouden” moet ruim worden geanalyseerd. Niet alleen vasthouden is verboden, maar ook bijvoorbeeld het klemmen van de telefoon tussen oor en schouder is niet toegestaan. Ook de smartwatch, die je om je pols houdt, is niet toegestaan achter het stuur. Het ministerie geeft aan dat het afhangt van de rechter om een definitieve analyse te geven van het korte wetsartikel. Je riskeert een boete van 230 euro als je met zo’n hippe horloge achter het stuur wordt betrapt. Dat wil zeggen, administratiekosten buiten beschouwing gelaten.

De wereld binnen handbereik?

Of is de smartwatch niet echt een heilzame aanvulling op je telefoon? Sommigen denken zeker dat de smartwatch helemaal niet nuttig is en dat de makers de horloges hebben bedacht voor een geldelijke reden. Heb je begrepen dat je zelfs gek kunt worden van je eigen smartwatch vanwege de hoeveelheid mededelingen?

Op een smartwatch kun je gemakkelijk door je contacten scrollen en direct bellen, zonder je mobiel te hoeven pakken. Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want met de smartwatch kun je ook apps downloaden, naar muziek luisteren en foto’s en video’s maken. Is het ideaal dat je tijdens het rijden geen smartwatch om je pols mag hebben of gaat dit te ver?

Het gebruik van een smartwatch om je mobiele telefoon over te nemen is essentieel. Een smartwatch is draadloos verbonden met je telefoon en tablet en geeft direct een seintje als er een oproep, nieuw bericht of een upgrade is. De smartwatch, die je om je pols houdt, mag ook niet achter het stuur. Of is de smartwatch niet echt een nuttige aanvulling op je telefoon? Sommigen denken ongetwijfeld dat de smartwatch helemaal niet nuttig is en dat de producenten de horloges hebben bedacht uit financiële overwegingen.

Meer
artikelen