Smartwatch voor een gezonde levensstijl of een ongezonde obsessie?

Smartwatch voor een gezonde levensstijl

Smartwatches. Je gebruikt ze om een veel gezondere levensstijl te ontwikkelen, maar ze hebben ook minder gewenste resultaten. Hoe kan UX style smartwatches waardevoller maken voor de gebruiker?

Gezondheid tracking gadgets, zoals een smartwatch, kunnen je helpen fitter te worden of fit te blijven. Fitbit’s Relax en Mindfulness workouts op zijn smartwatch. Denk aan het bijhouden van je hartslag, acties, waterverbruik, verbrande calorieën, slaap, enzovoort. Met wat we begrijpen wordt geprobeerd om gezond gedrag te stimuleren door dagelijkse en wekelijkse doelen te stellen.

De voortgang op deze doelen kan worden bijgehouden via de bijbehorende app, de smartwatch zelf of per mail. Na het behalen van een doel wordt je toegejuicht en aangemoedigd om deze gewoonte voort te zetten of wellicht te versterken via het principe van gunstige bekrachtiging. Dit zorgt voor een bewustwording van uw gewoonten die voorheen misschien onopgemerkt of onvolledig waren.

In wezen werkt dit goed, zoals blijkt uit het enorme succes van smartwatches; 49,8% van de Aziaten gebruikt momenteel een smartwatch. Mensen zijn blij met de resultaten, worden veel gezonder, en/of vinden ze gewoon prachtig om te dragen. Hebben we ons ooit afgevraagd of er ook minder positieve kanten zijn, of er negatieve psychologische gevolgen zijn, en of ze een bedreiging vormen voor onze psychische gezondheid.

Meer weten is niet altijd veel beter

Wilt u eigenlijk wel weten of u een hartritmestoornis hebt? Wilt u weten wat uw hartslag was toen u een hart- of vaatziekte had en die laten vereeuwigen in de grafieken van die dag?

Kijken naar de minder positieve elementen legt bloot dat dit soort inzicht pijnlijk, uitdagend en ongewenst kan zijn. Bijvoorbeeld: “Ik hoef niet te weten wat mijn piek was, anders denk ik elke keer dat mijn hartslag hoog is dat ik een aanval krijg.” Eenvoudig gezegd, gegevens die vroeger alleen aan specialisten in de gezondheidszorg werden verstrekt, zijn nu veel meer beschikbaar. Dit kan leiden tot verkeerde conclusies en medische stress en ongerustheid wanneer je als gewoon mens die gegevens vertaalt.

Fascinatie om doel te bereiken

Doelen kunnen je aanmoedigen om meer uit jezelf te halen, maar dit kan een obsessie worden. In plaats van te genieten van het uitje en het gezelschap, ben je in je hoofd continu bezig met de doelen die je eigenlijk hebt gesteld. Het doel wordt belangrijker gemaakt dan de minuut.

Dwangmatig op zoek naar nieuwe info

Smartwatches tonen standaard allerlei notificaties: om je te informeren dat je een gloednieuwe mail hebt, een gloednieuw Skype-bericht en dat je moet sporten terwijl je gewoon een broodje eet. Er kan een neiging zijn om je smartwatch voortdurend te controleren omdat er gloednieuwe informatie op je smartwatch kan staan. Hier kun je je afvragen of dit de geestelijke gezondheid ten goede komt en of de smartwatch niet een te grote functie in ons leven vervult.

Door stijl meer mentale rust

Smartwatches willen een gezondere manier van leven stimuleren. Om dit te doen, kunnen we individuen informeren, hen bewust maken van hun gedrag en hen motiveren om persoonlijke doelstellingen te halen.

Of moeten we standaard helemaal geen meldingen geven, tenzij een gebruiker daarvoor kiest? Een instelling waarin je “trip” krijgt en je doelstellingen worden gepauzeerd. Moeten we als gebruiker de keuze krijgen om controle te hebben over de gelogde informatie.

Als ontwerpers worden we ook uitgedaagd om na te denken over de minder gunstige effecten van stijl. De smartwatch heeft veel voordelen, maar ook een aantal minder sterke punten. Waarom wil je een smartwatch? Waarom hebben we deze functionaliteiten? Wat werkt goed? Wat zou beter kunnen? Hoe ziet het gebruik er na verloop van tijd uit? Door hier kennis van te nemen en de zaak dienovereenkomstig te ontwerpen, kunnen we waardevolle producten of diensten leveren aan gebruikers.

Hoe kan UX stijl smartwatches belangrijker maken voor de gebruiker?

Smartwatches tonen standaard allerlei notificaties: om je te informeren dat je een gloednieuwe mail hebt, een gloednieuw Skype-bericht en dat je moet sporten terwijl je gewoon een boterham eet. Doordat er gloednieuwe info op je smartwatch kan staan, kan je de neiging hebben om continu op je smartwatch te kijken. Smartwatches willen motiveren tot een gezondere levensstijl. De smartwatch heeft veel voordelen, maar ook een aantal minder sterke punten.

Meer
artikelen