De 5 beste waterdichte smartwatches

Het horloge moet er qua stijl en pas aantrekkelijk uitzien en de sportresultaten goed weergeven. Elk van de hieronder besproken horloges is geschikt om mee te zwemmen.

Beste waterbestendige smartwatches

Voordat we bespreken onze Leading 5, hier is iets anders. Het is een consistente verkeerde overtuiging dat de termen “waterdicht” en “waterbestendig” kunnen worden gebruikt door elkaar te wijten aan het feit dat ze zouden precies hetzelfde aan te geven. Online komen we deze vergissing regelmatig tegen en wordt in sommige gevallen beweerd dat een horloge waterbestendig is tot 30m diepte. Pure onzin!

Een waterafstotend of waterbestendig sporthorloge is niet waterdicht, en niet geschikt om ondergedompeld te worden. Het is iets anders dan dat een horloge wordt beoordeeld en ideaal is om onder water te functioneren.

Een waterbestendig horloge is geschikt voor het zwembad maar soms ook voor “open water” zoals men dat noemt. Meren, rivieren en beken of de zee stellen veel hogere eisen aan de waterdichtheid van een horloge. Voor duikers zijn de eisen zelfs nog hoger. Let daarom voortdurend op de eisen voordat u iets aanschaft. Bepaal eerst waar u het horloge voor gaat gebruiken. Een aantal horloge ontwerpen zal dan op dit moment worden afgewezen.

Fast forward naar de vijf beste waterbestendige smartwatches van 2021. We hebben bij het kiezen gelet op het ontwerp, de batterijduur, het geheugen aan boord, het design, de mate van waterdichtheid, en uiteraard de koers.

1) Garmin Vivoactive 3

Prijs: EUR 215,00
Gebruik: zwembad alleen, 50m, 5ATM

Garmin Vivoactive 3Het Amerikaanse bedrijf Garmin behoort tot de absolute top op het gebied van wijze sporthorloges. De Garmin Vivoactive 3 is waterdicht tot 5 atmosfeer (5 ATM) of 50 meter diep en kan gewoon in het zwembad gebruikt worden.

Om je zwemprestaties goed bij te houden heb je een groot scherm tot je beschikking en kun je werken met Garmin connect. Garmin Connect is het fitness platform van Garmin. In deze online omgeving kunt u al uw sportprestaties die u met behulp van het SWOLF tracking systeem hebt verzameld, bekijken en analyseren. SWOLF, een combinatie van Zwemmen en Golfen, biedt een heel scala aan waarden die tijdens de sportieve inspanning kunnen worden bepaald. De afstand, de tijd van de sportinspanning, het soort zwemslag, de lengte van het parcours, de temperatuur, het tempo, de snelheid en nog veel meer wordt gemeten en opgeslagen voor latere analyse. De informatie is uiterst nauwkeurig, wat volgens ons een belangrijk pluspunt is van dit horloge.

Op het chromadisplay kunt u zelfs onder water real-time zwemgegevens bekijken. Bij veel horloges is dit uitgeschakeld tijdens het zwemmen. Zwemmen in open water is met deze smartwatch niet mogelijk. De duurdere Garmin smartwatchs ondersteunen dit wel. De Garmin Vivoactive 3 Music (EUR242,00) is een ontwerp dat wat meer gericht is op muziekliefhebbers. Geniet van je favoriete muziek terwijl je aan het sporten bent.

2) Apple Watch serie 4

Prijs: EUR429,00
Gebruik: zwembad + open water, 50m 5ATM.

Als het gaat om waterbestendige smartwatches, wordt de Apple Watch series 4 sterk gesuggereerd. Apple maakt gebruik van hoogwaardige materialen die goed geschikt zijn om watersportresultaten te berekenen. Dat blijkt wel uit het feit dat je naast het zwembad ook best in de zee kunt zwemmen of duiken. Waterbestendigheid tot wel 50 meter is gegarandeerd. Het display ziet er gaaf uit, niet te groot en niet te klein en bovenal praktisch zoals we eigenlijk van Apple gewend zijn. Deze Apple Watch series 4 heeft een prachtig gestroomlijnd design dat velen over de streep zal trekken.

Het spreekt voor zich dat je met dit horloge ook buiten het zwembad gezien kunt worden. De Apple Watch houdt net als de Garmin Vivoactive 3 heel veel informatie bij, denk aan: afstand, lengte van de baan, gemiddelde snelheid, rondetijden en het apparaat herkent zelfs direct je zwemslag. Deze Apple Watch kan zich volledig meten met de topmodellen uit de Garmin-serie.

Via de Apple Activiteit-app heb je toegang tot de bijgehouden gegevens voor analyse. Er zijn verschillende apps beschikbaar om extra analyse van de zwemresultaten mogelijk te maken.

3) Samsung Galaxy Watch Active.

Kosten: EUR199,00.
Gebruik: zwembad en open water. (5 ATM, 50m diepte).

Samsung Galaxy Watch ActiveWe moeten deze Samsung smartwatch niet verwarren met de Galaxy watch die een stuk prijziger is. (EUR299,00) Deze Samsung Galaxy Watch Active is betaalbaarder, slanker en lichter van ontwerp en, naar onze mening, beter geschikt voor het zwembad. Je kunt genieten van dezelfde apps als zijn meer prijzige bro.

Samsung heeft functies speciaal voor zwemmen ontwikkeld. Wedstrijdzwemmers kunnen hier hun voordeel mee doen. De afstand wordt bepaald, de zwemslag en zelfs de baantijden. Ook hier wordt gebruik gemaakt van het SWOLF tracking systeem om alles nauwkeurig op te slaan en te bepalen voor analyse. De Samsung bevat een 1,1 inch super AMOLED beeldscherm dat opvalt en een prachtige waarde biedt.

Deze smartwatch is geschikt voor zowel zwemmen in het zwembad als open zwemmen. Met 4GB geheugen kun je een behoorlijke hoeveelheid muziek op het horloge opslaan voor tijdens het hardlopen of fietsen. De 230mAh batterij gaat ongeveer 1 dag mee bij intensief gebruik. Spotify ondersteuning is eigenlijk ook overwogen, evenals de realiteit dat je zelfs kunt betalen met dit stijlvolle apparaat met behulp van Samsung Pay, via de Tizen OS software applicatie.

De gadget is vrij nauwkeurig en kan zich daarom meten met duurdere horloges. We hoefden tijdens de test niet eens de afmetingen van het zwembad in te voeren, de Samsung smartwatch was in staat om dit volledig autonoom te bepalen. De grote hoeveelheid data staat op het horloge zelf, maar het werkt nog beter via de Samsung Health app, zodat je alles op je gemak kunt bekijken. Met andere woorden, dit horloge is een knappe prestatie van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

4) Fitbit Ionic.

Prijs: $250,00
Gebruik: zwembad net, 5 ATM (50m).

Fitbit IonicDe Fitbit Ionic is de prachtige opvolger van de Fitbit Flex 2. Er zijn daadwerkelijk diverse verbeteringen doorgevoerd. Naast de Ionic komt Fitbit ook uit met de Versa, de Versa Lite. Fitbit is een bekend Amerikaans bedrijf op de markt van sportieve smartwatches en activity trackers.

De huidige horloges kunnen alleen in het zwembad gebruikt worden. Het horloge is echt comfortabel in gebruik, zelfs in het water.

Zoals we eigenlijk uit dit soort horloges zijn gaan halen, wordt alles op band vastgelegd, zoals rondetijden, periode van de inspanning en calorie-inname. De batterij gaat niet minder dan 5 dagen mee voordat hij moet worden opgeladen. Deze Fitbit Ionic is een allrounder, hij kan ook goed overweg met smartwatches die speciaal voor zwemmers zijn ontwikkeld, zoals de Garmin Vivoactive 3.

Naast het touchscreen maakt Fitbit ook gebruik van knoppen aan de zijkant van het toestel. Perfect om een inspanning te stoppen en te beginnen zonder te hoeven klungelen met een nat beeldscherm. Je krijgt misschien niet de meest uitgebreide lijst van metriek die er is met deze gadget, maar het zal voldoende zijn voor de meerderheid van de mensen. Het scherm van de Fitbit Versa ($ 200,00) is iets kleiner en ziet er sportiever uit.

5) Garmin Leader 235.

Prijs: $ 200,00.
Gebruik: zwembad net, 5 ATM (50m).

Garmin Forerunner 235Als het om stijlvolle waterbestendige horloges gaat, hoort de Garmin Leader 235 met recht in deze lijst thuis. Vandaar dat we deze smartwatch hebben opgenomen in onze top 5. Deze smartwatch is eigenlijk speciaal ontwikkeld voor hardlopers. Het zijn de zeer nauwkeurige meetfuncties die deze smartwatch zo bijzonder maken.

Naast de normale meetresultaten die we ook in andere horloges zagen, kan de Forerunner 235 nog meer. Je hebt zelfs een coachingsfunctie om je resultaten veel beter te kunnen vertalen.

Het lichtgewicht ontwerp ziet er geweldig uit, en die functies maken de Garmin Leader 235 uitzonderlijk ideaal voor een breed publiek.

Extra informatie

De keuze begint met waar je de smartwatch voor gaat gebruiken. Is het voor hardlopen, recreatief zwemmen in het zwembad, trainen voor wedstrijdzwemmen of zwemmen in open water? Het maakt allemaal een groot verschil. Als je graag duikt, zul je rekening moeten houden met extra specificaties. Let dus goed op voordat u tot aanschaf overgaat.

Meer
artikelen